Alternatives al Mobile World Congress
Aquest any, el Mobile World Congress (MWC17) i les seves activitats satllit (MWB, 4YFN, YoMo), s’han fet a Barcelona entre el 22 de febrer i el 4 de mar. Uns dies en qu la ciutat queda dominada per les grans corporacions del sector de telecomunicacions que l’utilitzen per presentar els seus productes com a meravelles del progrs tecnolgic1. Al mateix temps, des del 2016, es produeixen diversos congressos i activitats que el qestionen i fomenten alternatives de producci tecnolgica, sn esdeveniments crtics i alternatius: AntiMWC, Mobile Social Congress i SobTec. La ciutat es converteix en un focus de presentaci de projectes i confrontaci d’idees entorn de la telefonia mbil i les tecnologies digitals.
Free Knowledge Institute ha participat al Mobile Social Congress amb tres activitats. Ha fet un taller amb el grup de recerca Dimmons de la UOC, per explorar models de sostenibilitat per a les apps lliures; ha moderat una taula rodona amb Barcelona Free Software, “Autonomia i tecnologia, recuperem el control de la informaci”, i ha impulsat la documentaci collectiva del congrs, amb Teixidora.net.
Dins del Mobile Social Congress (MSC17) coordinat per Setem Catalunya conjuntament amb una aliana d’entitats per la sobirania tecnolgica, social i solidria, es va parlar de la concentraci en mans d’algunes poques empreses dominants, la dependncia de les mega-plataformes, l’obsolescncia programada, els efectes pel medi ambient, la prdua de llocs de treball i, sobretot, de la sobirania tecnolgica.
Tots ells, temes que preocupen Free Knowledge Institute, perqu promouen construir alternatives, recuperar el control social, un model d’economia collaborativa en clau procom. Estan molt en la lnia de treball de FKI, que promou projectes comunitaris amb un alt nivell participatiu i democrtic, dins de les xarxes, i completament replicables, tal com sn els projectes desenvolupats en el programa de suport a projectes procomuns, La Comunificadora, que s’ha fet recentment, amb Barcelona Activa.Per aix, FKI (David Gmez i Wouter Tebbens) i Dimmons (Enric Senabre, Mayo Fuster, Elisabet Rosell), van fer un taller de models procomuns i d’apps lliures, que es preguntava quines necessitats d’aplicacions tenim, en el que solem anomenar “el nvol”, quins dubtes ens surgeixen sobre la viabilitat que siguin lliures i gestionades com a procomuns i quines alternatives coneixem en aquesta lnia. Els participants van enganxar postits fent aportacions en aquests tres mbits, que desprs es van discutir conjuntament mentre es prenien notes. Com a necessitats es va identificar l’emmagatzemament i compartici d’arxius, les aplicacions d’oficina, cartogrfiques, de comunicaci i collaboraci en xarxa, entre altres. Tamb alguns projectes interessants com Framasoft, Sandstorm i Cloudron. I es van discutir alguns dubtes com les formes de fer sostenibles els serveis, la dificultat de contrarestar uns serveis corporatius que aparentment s’ofereixen gratutament, o el paper que la intelligncia artificial pot tenir i com fer aquesta tecnologia procom.
El FKI allotja un grup de treball internacional que sota el nom CommonsCloud investiga i comparteix coneixement sobre l’estat de l’art en plataformes cloud lliures i autogestionades i est construint una aliana local a Barcelona per posar en marxa una primera versi2.
Mnica Garriga (FKI) per invitaci de Barcelona Free Software va moderar una taula per explorar algunes de les alternatives per recuperar “l’autonomia tecnolgica i el control sobre la nostra informaci” a travs de l’s de software lliure que ens permet l’exercici de les quatre llibertats en relaci a les tecnologies (FSF).
lex Fiestas, de Barcelona Free Software i KDE Espaa va contextualitzar la xerrada. Va descriure el concepte d’obsolescncia programada del software, que mitjanant la discontinutat en el suport del programari inutilitza dispositius que funcionen perfectament, creant mancances artificials i impedint de manera activa que els consumidors puguin generar alternatives ells mateixos; i va parlar de la incapacitat de la Uni Europea de produir el seu propi maquinari que la posa en una situaci de dependncia similar a la que tenia pel que fa a l’aeronutica abans de la creaci d’Airbus.
Jose Luis Infante, membre de Llefia.net i de la Comunitat Catalana d’OpenStreetMap (OSM), va explicar les possibilitats de fer aplicacions a partir de l’alliberament de les dades cartogrfiques (ODL) i va incidir en la importncia, per la comunitat d’OSM, de la collaboraci ciutadana amb el seu coneixement local, i de la col.laboraci de les administracions amb la cessi de dades obertes geolocalitzades per tal d’enriquir el mapa.
Joan Montan, membre de Softcatal, va descriure com funcionen Softcatal i altres grups de traducci de llenges minoritzades on es fa s de la llibertat de programari per adaptar-lo a la llengua prpia. Els grups comencen creant els recursos lingstics (traductor, corrector, diccionaris) i segueixen amb els de traducci (guies i memria de traducci) per desprs afrontar el kit bsic: navegador, paquet ofimtic i editor grfic. De les aplicacions d’escriptori s’ha ampliat l’activitat cap als mbils i els dispositius de la Internet de les Coses on caldr afrontar la qesti del reconeixement de veu.
Laura Prez, advocada de noves tecnologies, transparncia i anticorrupci, va parlar de la feblesa de la seguretat informtica al territori, tant catal com nacional, com es poden dur a terme estafes i delictes informtics i com espenalitzen les infraccions dintre del nou Codi Penal espanyol, del 2015. Va alertar sobre les aplicacions i serveis web que t’intenten extreure dades personals i documentaci per una suposada protecci de la teva seguretat.
Les xerrades del MSC17 van quedar recollides al projecte Teixidora.net, la plataforma per seguir els fils de comunitats i esdeveniments tecnosocials, que impulsa la presa d’apunts collectiva i el cartografiat de projectes i actors mencionats per teixir un debat i relat coral. L’equip de dinamitzadors del relat, tamb va estar present al II Congrs de Sobirania Tecnolgica (SobTec), fent la documentaci collaborativa de ms d’una dotzena de sessions.
La feina de teixir xarxes sobre el MWC 2017 i les alternatives continua fent-se a la pgina de treball de Teixidora, per millorar la recopilaci de documentaci de les activitats, millorar la cartografia d’actors implicats i elbuidatge de continguts per tal d’identificar els debats i propostes que s’estan produint.
Et convidem a participar-hi!
1 Des de 2006 Barcelona s la seu del Mobile World Congress; la GSM Association va triar la ciutat l’any 2011 com a Mobile World Capital per al perode 2012-2018. Es va crear la fundaci Mobile World Capital Barcelona participada per la GSMA a ms de l’Estat Espanyol, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.
2 Llista de correu del grup de treball Commons Cloud
===================================
Referncies:
- Mobile Social Congress (Setem)
- Programa complert del Mobile Social Congress
- La Comunificadora
- Informe Barcelona Ciutat Intelligent
- The Things Network Catalunya
Teixidora.net i apunts
- MWC i alternatives 2017
- Taller models per produir apps lliures
- Autonomia i tecnologia, recuperem el control de la informaci
- II Congrs de Sobirania Tecnolgica
Free Knowledge Institute s una organitzaci sense afany de lucre que promou la llibertat d’s, modificaci, cpia i distribuci del coneixement en camps diferents per estretament relacionats, amb el propsit de comunificar, cooperativitzar i fer sostenible l’economia, les infraestructures i els “nvols”. FKI promou l’s del sistema operatiu GNU/Linux, l’Internet de les Coses amb Arduino o The Things Network, una xarxa de connectivitat pels sensors que s’est construint a Catalunya com una comunitat autogestionada.