Crida a l’acció: FCForum: Primer Fòrum Internacional de Cultura Lliure

posted in: Uncategorized | 0

El Primer Fòrum Internacional de Cultura Lliure tindrà lloc a Barcelona del 29 d’Octubre l’1 de Novembre de 2009. Aquest esdeveniment reunirà les principals organitzacions i les veus més actives en el món de la Cultura Lliure i el Coneixement Lliure per a fixar agendes i estratègies comunes.

El Free Knowledge Institute co-organitza el Fòrum de Cultura Lliure i et convida a prendre part d’aquest moment històric i únic.

http://fcforum.net/ca/

____

Si destrueixen els nostres drets…
Farts del saqueig, els ciutadans ens organitzem i prenem la iniciativa: organització i acció.

Memoràndum de viatge per a Zapatero en la seva visita a Obama el 13 d’octubre 2009; en una setmana.

“La batalla per l’accés a Internet i a la informació és la mare de totes les batalles, és la que ens permetrà aixecar el cap autònomament i creativa en temps de crisi, independentment del que els poders fàctics organitzin per a preservar els seus propis interessos…”
Zaphod Beeblebrox, Pensaments

Ens semblarà estrany però una de les coses que Zapatero parlarà amb Obama de forma més urgent, seran els drets d’autor i el control d’Internet. Però no és estrany, perquè la indústria “creativa” és la 3a font d’ingressos a les economies nord-americanes i europees, i els lobbies de pressió i d’interès sobre aquesta matèria són poderosíssims, obsolets i poc disposats a renovar-se i a prendre en compte els interessos generals (vegi’s la nostra SGAE).

En 2009 la Cambra de comerç d’EEUU ha emès un informe (el Report 301) que acusa Espanya de ser el 4º país més “pirata” després de Xina (aaargh! el perill groc!!) i Canadà(glups…quin perill és aquest?) i ens imposa alguns “truquillos” policials que aplicar immediatament.

El govern i l’oposició com un sol home s’han llançat de cap a acatar el Report 301 com si d’ordre divina es tractés, oblidant-se de 3 coses bastant importants:

1- Quan els comerciants d’EEUU parlen de “pirateria”, en el cas de l’estat espanyol es refereixen al nostre legal dret de còpia i d’intercanvi d’informació; ells, els nord-americans, en tenen un una mica semblant que es diu “fair use” però amb estil pròpiament colonial volen que nosaltres ens quedem sense quan ells es queden amb;

2- Sense faltar al respecte a les institucions nord-americanes que defensen interessos nord-americans -per a això estan-, tant govern com oposició, haurien de recordar que el model nord-americà ha mostrat alguna que altra fallada últimament -vegi’s crisi mundial- i que ells estan aquí per a defensar les especificitats nostres, sobretot les que porten avantatges i progrés;

3- És immoral i antieconòmic -i ara mateix no està la cosa com per a llençar el futur per la finestra- acatar la perspectiva predigital dels lobbies de pressió arcaics atès que Internet ja s’ha inventat. Què us sembla si ho aprofitéssim?

Per tot això milers de ciutadans i d’organitzacions, centenars d’artistes, ens hem organitzat i convidem a tothom a passar a l’acció:

Perquè en època de crisi el parlament europeu està discutint com treure als ciutadans una de les poques eines per a aixecar el cap que li queda, l’accés obert a Internet, i donar-li’l en regal a multinacionals (no és ciència ficció això està passant en aquests dies – mireu els enllaços de sota [1] );

Perquè hem de poder beneficiar-nos de la difusió del que fem;

Perquè estem farts del pillatge de les entitats de gestió i de la SGAE;

Perquè en nom dels artistes es vol limitar el dret d’expressió i de desenvolupament (tampoc això és ciència ficció – des de juny 2009 el Parlament Espanyol té una comissió encarregada de modificar la llei de propietat intel·lectual. És necessari que la pressió de la societat civil sigui superior a la dels lobbies de la indústria cultural, SGAE i família);

Perquè el seu negoci no és la nostra cultura;

Perquè també els artistes, però no només, han de poder viure del seu treball si així ho necessiten;

Perquè l’avarícia trenca el sac com hauríem d’haver comprès amb aquesta crisi: ha demostrat que vivim en un sistema on es pretén que entre tots protegim els interessos dels bancs i de les grans multinacionals amb l’esperança que un dia ens donin feina per les engrunes dels seus guanys.

La filosofia de la cultura lliure, heretada del programari lliure, la major demostració empírica que una nova ètica i una nova empresa són possibles, ha creat ja un espai productiu alternatiu que funciona i que aposta per l’artesania, on l’autor-productor no perd el control de la producció i no necessita la intermediació de grans monopolis, aposta per iniciatives autònomes en relació solidària amb unes altres, per l’intercanvi segons les capacitats i les possibilitats, per la democratització del coneixement, de l’aprenentatge i dels mitjans de producció, per l’abundància en lloc de l’escassesa i pels guanys repartits de forma justa segons el treball.

I perquè els fets valen més que les paraules, aquí estan altra vegada

 

Els oXcars
29 d’Octubre 2009 – Sala Apolo Barcelona
el major esdeveniment de cultura lliure de tots els temps
la excelència és compartir

http://oxcars09.exgae.net
I per primera vegada presentem
FcForum, el Fòrum Internacional de Cultura Lliure:
Organització i Acció

30 d’octubre a 1 de novembre 2009
que posarà negre sobre blanc les polítiques per a l’era digital que volem els ciutadans, tu i jo
(i això no és ciència ficció ;-))

http://fcforum.net/ca

Aquesta és una invitació per a tots.
Els oXcars (3€ de bo d’ajut) i El fòrum per a la Cultura Lliure estan obert a tots, vine, assabenta’t d’absolutament tot i participa en la creació de la Carta.

Aquesta mateixa invitació l’hem enviada a més de 1000 organitzacions entre governs, institucions i grups nacionals i internacionals responsables pel desenvolupament de la societat dintre del nou context digital perquè escoltin i comprenguin. Molts legislen sense saber de què va tot això.
En uns dies revelarem a tots i cadascun com han reaccionat (Flipareu!).

La invitació també l’hem enviada a Obama. I a Zapatero que, molt mal aconsellat (per l’SGAE), ens preocupa que la cagui: l’administració Obama ja ha alliberat tots els documents públics de la Casa Blanca en copyleft; també defensa la inviolabilitat d’un Internet obert i no en mà de decisions privades… o almenys així ho sembla. Zapatero, no siguis més papista que el Papa, no ens facis quedar prehistòrics.

Per favor, compartiu la informació. Multipliqueu i reenvieu

http://oxcars09.exgae.net
http://fcforum.net/

Comparteix aquesta informació, multiplica i reenvia.

“Ja ens va passar amb la inquisició: el progrés digital és imparable, la qüestió és tan sols quants anys de sofriment, estancament i obscurantisme hauríem d’aguantar abans que reconeguin que els seus interessos no són el centre de l’univers.”
Cayce Pollard

[Per cert, aquest missatge és il·legal: les citacions són il·legals si no són per fins docent i d’investigació. 
La fi informativa no està permès…i no és ciència ficció (Art. 32 Llei de Propietat Intel·lectual)]

___________

Material d’interès relacionat:

[1] – Durant el Fòrum de Cultura Lliure podràs col·laborar en viu i en directe amb les organitzacions que estan fent accions de pressió en el Parlament Europeu just en aquests dies que es discuteix el temible “Telecoms Package”.

Aquí pots veure de què es tracta:

https://xnet-x.net/es/defiende-internet/
http://www.internautas.org/html/5726.html

Aquí la composició de la comissió, com ha votat (de verd a vermell: de més favorable per als ciutadans a més favorable a les multinacionals) i a qui hem de pressionar per cada país (a Espanya a Aleix Vidal-Quadres, Pilar de Castillo, Teresa Rigués Madurell: si els coneixes, parla amb ells; si no els coneixes, truca’ls per telèfon. En els pròxims links com fer-ho):

WeRebuild “peration Revelation”
Political Memory at La Quadrature.net

 

Què cal dir-los?: defensar l’article 138 original, no el “tou” (sense la frase subratllada a continuació). És a dir: cap organisme privat pot vigilar la teva comunicació digital si no hi ha ordre judicial, o sigui, la SGAE no pot furgar en el teu ordinador.
Envia, doncs als Europarlamentaris la següent frase (aquesta acció s’està fent a Europa):
“Per a restringir les llibertats bàsiques, en una democràcia és indispensable una ordre judicial prèvia. Els drets bàsics han de defensar-se també en entorn digital. En el paquet de les telecomunicacions et demano que defensis els drets fonamentals; defensa l’Esmena 138 en la seva integritat”(no els insultis o marcaran com spam el teu correu. Aquí les seves adreces i telèfons:
http://www.laquadrature.net/wiki/Telecoms_Package-Conciliation_Committe-Parliament_Delegation#Political_Memory:_MEPs_ranking_by_score)

2 – Si vols saber més sobre Cultura Lliure, acaba de sortir el documental per Internet “Océanos Digitales”